Som en følge av mange års musikkvirksomhet blir musikere fra forskjellige land kjent med hverandre. Man treffes på festivaler og i andre sammenhenger der musikere ferdes.
Ideen om å samle rock-/ bluesmusikere fra Barentsregionen ble født og realisert og prosjektet levde i fire år før krampa tok meg.
Ideen hadde ligget latent i flere av medlemmene og det ble etablert et bluesband med musikere i Russland, Finland, Sverige og Norge.
Initiativtaker og norsk musiker, Johnny Johansen har gjennom de tre årene jobbet med å realisere dette prosjektet som fra starten og gjennom året 2001 deltok på to av de største jazz & blues festivalene i Barentsregion, Kalott Jazz&Blues i Torneå/Haparanda, Varangerfestivalen i Vadsø.
Bandet var også invitert til å delta på Arctic Jazz festival i Murmansk i januar 2002, men denne festivalen ble dessverre avlyst.
I 2002 deltok bandet på ytterligere tre store festivaler i Finland, Yllâs Jazz & Blues i Yllâs utenfor Kittilä, Roots & River Blues i Rovaniemi og RuskaRock i Muonio.
I 2003 deltok BBL på to festivaler i Norge; Barentsregionens 10-års jubileum, Barentsspectacle i Kirkenes i januar, og nok en gang på Varangerfestivalen i Vadsø.
I tillegg har BBL siden starten gjort fire turneer i Finnmark, samt noen strøjobber i Finland/Sverige.
Musikksamarbeid i Barentsregionen, med støtte fra Barentssekretariatet.
Som samarbeidspartner med Vadsø Jazzklubb ble det søkt om midler gjennom Barentssekretariatet og prosjektet fikk under arbeidstittelen; Barents Music Project tildelt kr. 50.000,- til å utvikle dette samarbeidet.
I gruppa fantes tre komponister som hadde ferdige komposisjoner som etter hvert var ønsket videreutviklet i prosjektet, men låter av vår svenske frontmann Kurre Söderström ble prioritert.
Blues i Barentsregionen.
Stilmessig var det i starten for tidlig å tenke i bås da bandet på det daværende tidspunkt ikke ville begrense seg musikalsk, men fordi samtlige musikere er oppdratt i blues- og rock tradisjonen ble det satset på bluesmusikk som fellesnevner, noe en valgte å holde seg til da bluesmusikken åpner en rekke dører til festivaler og klubbjobber.
Dette utviklet seg til å bli et spennende samarbeide med tanke på at medlemmene kom fra nære naboland i Barentsregionen, men med forskjeller i kulturell bakgrunn og tilnærmelse til en musikkstil oppstått i Amerika i begynnelsen av forrige århundre.
Repertoaret besto av egne låter, og låter av kjente og legendariske bluesnavn tolket gjennom et noe uvanlig sammensatt band.
Dette ble et unikt samarbeide over landegrensene, - spesielt fordi det dreier seg om musikere i en musikk-genre som ofte ikke får den oppmerksomheten den fortjener.
Det var ikke inngått slike samarbeidsprosjekter tidligere og det har under hele prosessen foregått heftig kommunikasjon over grensene via internett, og interessen for prosjektet var glødende.
Barents Blues Laboratory fikk etterhvert utviklet sin egen stil med god og drivende blues med masse energi. Det har vært nevnt karakteristikker som; Funky Blues, Heavy Blues, Punk Blues m.m.
I alle fall, uansett navn, publikum lot seg rive med av den drivende energien bandet utstrålte og konsertene ble som regel svett og heftig.
Aktuelle arenaer fantes i alle medlemmenes hjemland i form av festivaler og andre evenementer, samt klubbjobber.
BBLs historie endte med at bandet søkte nye midler fra Barentssekretariatet og planla et lengre opphold på nedlagte Kjølnes fyr utenfor Berlevåg sommeren 2003 for å jobbe med nye komposisjoner og videreutvikle repertoar og samspill.
I den forbindelse var et russisk filmteam med for å lage en film om bandet.
Etter et fantastisk opphold på Kjølnes fyr der det ble komponert mye musikk og det ble gjort mange flotte filmopptak både av øvinger og konserter ble det musikalske resultatet presentert med en konsert på Varangerfestivalen 2003.
Etter dette ble vi forespeilet at filmen skulle være ferdig produsert i løpet av høsten og den var tenkt brukt for å promotere bandet til større festivaler, men den ble faktisk aldri ferdig produsert. Medlemmene sitter igjen med en halvferdig kopi hver og den russiske produsenten så vi aldri mer.
Men filmteamet fikk seg en fantastisk ferie på Kjølnes fyr med et fantastisk sommervær hele perioden de var der.
Synd de stakk av med alle lydsporene.
Barents Blues Laboratory besto av;
Kurt Söderström Skellefteå, Sverige leadvocal, gitar, slide + harmonica
Sergei Philippov Murmansk, Russland gitar
Jarmo Saitajoki Rovaniemi, Finland bass
Andrei Saveljev Murmansk, Russland keyboards
Johnny Johansen Vadsø, Norge bandleder, trommer, (vocal)
Johnny Johansen, Fagerbol Nygård 672 93 Årjäng Sverige.
Norsk mobil: +47 413 39 004
Svensk mobil: +46 073 094 69 60
E-mail: trommejohnny@gmail.com
Org.nr. 987 517 425
Sidene er laget av John Vedde. Tekniske feil på nettsidene meldes til webmaster.