Toppmeny
Litt om pleie av cymbaler

Av Johnny Johansen

Etter en tids bruk vil det alltid legge seg et lag med smuss og lakkrester fra trommestikkene i rillene på cymbalene. Dette vil virke dempende på cymbalklangen slik at cymbalene med tiden vil låte litt mattere. En kan derfor, om man vil, pusse cymbalene med jevne mellomrom.

Noen liker imidlertid at cymbalene får en litt mattere klang og lar være å pusse dem. Tidligere pusset jeg cymbalene flere ganger i året, men jeg har blitt mere lat med det etter hvert.

Det finnes endel pusse/poleringsmidler på markedet (de fleste cymbalprodusentene har sin egen variant), som sikkert er gode, men personlig har jeg brukt vanlig Jiff baderom (ikke skurepulver) som du får kjøpt i dagligvareforretninger. I tillegg brukte jeg en grytesvamp og to - tre gamle håndklær og godt med varmt vann. Fordel Jiff baderom jevnt over hele cymbalet med svampen i roterende bevegelser, (følg rillene på cymbalet),og puss jevnt til cymbalet er rent.

Pass på at Jiff´en ikke blir liggende i dammer da det kan forårsake nyanse-forskjeller på overflaten av cymbalet. Til slutt, skyll godt av cymbalet med varmt vann og tørk det godt slik at du får bort all fuktighet.

Resultat: Blanke, skinnende cymbaler som ser ut som de er nye, - flere ganger i året!

NB! BRUK ALDRI STÅLULL ELLER SLIPEMIDLER PÅ CYMBALENE!!!

De speilblanke brilliant cymbalene som er populære blant noen trommeslagere klarer jeg ikke helt å vende meg til. Selv om de representerer andre klangfarger enn de tradisjonelle cymbalene. For meg er cymbaler de gode gamle med riller, men jeg er jo av den nostalgiske sorten. Jeg har en slik bitteliten brilliant Sabian splash som jeg prøvde å pusse med vanlig Jiff skurekrem, noe som gikk dårlig. Den ble full av riper, så vær oppmerksom på dette.

[til toppen av siden]
 

Trommejohnny musikertjenester

Johnny Johansen, Nissedalsvegen 1044, 3854 Nissedal. Mobil: +47 413 39 004
E-mail: post [at] trommejohnny.no   Org.nr. 987 517 425

Sidene er laget av John Vedde. Tekniske feil på nettsidene meldes til webmaster.